MapGear ontwikkelt Duurzaamheidskaart voor gemeente Leiden

15-12-2020 | Nieuws

‘Is mijn woning eigenlijk geschikt voor zonnepanelen?’ Het antwoord op die vraag zien inwoners van de gemeente Leiden binnenkort in de online Duurzaamheidskaart. MapGear gaat namelijk aan de slag met het inrichten van de webapplicatie die de kosten, opbrengsten én terugverdienperiode van zonnepanelen toont. Begin dit jaar gaf gemeente Leiden MapGear de opdracht voor een kaart op maat, als onderdeel van het ‘Jaar van het Dak 2020’. Hierbij staan helder inzicht en ondersteuning voor inwoners voorop als het gaat om verduurzamingskeuzes op hun dak. De kaart wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 opgeleverd en is dan ook beschikbaar voor bewoners. 

Ingebouwd rekenmodel

Bij het berekenen van prestaties van zonnepanelen houdt de Duurzaamheidskaart rekening met de ligging van diverse gebouwen, inclusief dakhelling en oriëntatie ten opzichte van de zon. Maar ook met eventuele schaduwwerking van andere gebouwen of bomen die de prestaties van panelen beïnvloeden. Egbert Griffioen (projectmanager GeoApps): “Dankzij het ingebouwde rekenmodel van de kaart kunnen inwoners van Leiden straks direct berekenen wat de kosten en opbrengsten zijn van een zelfgekozen zonnepanelen installatie en hoe snel deze installatie is terugverdiend. Daarnaast besteden we veel aandacht aan het gebruiksgemak van de kaart. Zo kunnen huizeneigenaren de kaart vanaf elke pc, laptop of tablet via internet benaderen wanneer dat hun goed uitkomt. Bijvoorbeeld ’s avonds op de bank of op zaterdagochtend bij de krant. Simpele navigatie en helder advies is essentieel zodat bewoners gegronde keuzes kan maken.’’

Aandacht voor historische panden

De gemeente Leiden vraagt speciale aandacht voor de vele historische panden in de binnenstad. Want niet op elke woning zijn zonnepanelen gewenst. Deze woningen, die bijvoorbeeld zijn aangemerkt als monument of binnen de zone Beschermd Stads- en Dorpsgezicht liggen, krijgen een aangepast advies. Egbert vult aan: “MapGear gebruikt hiervoor welstandskaarten die gemeente Leiden recentelijk voor ons heeft opgesteld. Hier is per gebied aangegeven welke welstandseisen gelden. Op veel gebouwen is het geen probleem om zonnepanelen te plaatsen, maar op sommige gebouwen mag dit alleen wanneer ze niet vanaf de straat zichtbaar zijn. Het is voor iedereen wel zo fijn om hier direct inzicht in te hebben om zo teleurstellingen te voorkomen.”

Groene Dakenkaart

De Duurzaamheidskaart is onderdeel van het programma Jaar van het Dak 2020 (https://www.jaarvanhetdak.nl/) van de gemeente Leiden en bevat tevens de Groene Dakenkaart, ook ontwikkeld door MapGear. Deze kaart geeft per gebouw informatie over de mogelijkheden om het dak te ‘vergroenen’ door bijvoorbeeld een sedumdak, grasdak of daktuin aan te leggen. Het belangrijkste doel is inwoners van Leiden op een makkelijke en laagdrempelige manier te inzicht te geven en te ondersteunen bij het maken van de juiste keuze voor verduurzaming.

3 jaar lang detecteren van luchtfoto’s van gemeente Leiden

Naast het maken van de Duurzaamheidskaart zal MapGear tevens in kaart brengen op welke gebouwen in Leiden momenteel al zonnepanelen of groene daken liggen. Egbert: “Om een actuele Duurzaamheidskaart te behouden is het belangrijk om te weten waar momenteel al duurzame energie wordt opgewekt, en in welke hoeveelheid. Om de aanwezige zonnepanelen en groene daken nauwkeurig te detecteren gebruiken we gedetailleerde luchtfoto’s van gemeente Leiden. De komende drie jaar herhalen we die detectie, zodat een steeds beter beeld ontstaat van de groei van zonne-energie en groene daken binnen de gemeente Leiden. Zo krijgt de gemeente ook inzicht in welke wijken of soorten gebouwen achterblijven om daar eventueel actie op te ondernemen.’’

Bij 150 gemeentes in gebruik

De Duurzaamheidskaart, onderdeel van MapGear, wordt op dit moment door ruim 150 gemeenten in Nederland ingezet om inwoners snel en laagdrempelig inzicht te geven in de mogelijkheden tot verduurzaming van hun woning. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van de Duurzaamheidskaart voor jouw gemeente? We geven je graag een vrijblijvende demonstratie via Teams. Stuur daarvoor een mail naar Egbert Griffioen via e.griffioen@mapgear.nl  

Maak kennis met GeoApps

Maak kennis met GeoApps tijdens een vrijblijvende demonstratie door één van onze experts en ontdek wat Geoapps voor uw organisatie kan betekenen.

Wij komen graag bij u op locatie, maar u bent uiteraard ook welkom in ons kantoor in Deventer. Laat uw gegevens achter of neem contact op met ons via 0570-74 60 70.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.