Hoe Stedin het elektriciteitsnet optimaal benut voor de energietransitie

07-09-2021 | Blog

Aardgasvrije wijken, elektrisch vervoer en windturbines. Het is slechts een kleine greep uit de huidige ontwikkelingen in regio Utrecht (U16) waarmee Stedin te maken krijgt. Maar de uitdagingen rondom zonne-energie op daken ontwikkelen zich verreweg het snelst, meent Warmold ten Zijthoff, manager Verduurzaming Gebouwde Omgeving bij Stedin. Zo kan dat netwerk nu voor 33% voorzien in de verwachte toename aan zonne-energie op grote daken (>15KWp) in de U16. Om nog beter in te spelen op de klimaatdoelen, stakeholders te informeren én om het netwerk slim uit te breiden gebruikt Stedin nu de Zonnekaart data van MapGear.

Netcapaciteit niet altijd toereikend

In sommige gebieden in Nederland ontstaan al capaciteitsproblemen, zoals in Groningen en Drenthe.
“Op die plekken is sprake van congestie.” In de praktijk betekent dit dat er een rem komt op nieuwe initiatieven rond zon- en windenergie totdat het netwerk aangepast is. Warmold: “Dat wil natuurlijk niemand. Inzicht in het netwerk is essentieel om samen met provincies en gemeenten nieuwe initiatieven te stroomlijnen.”

Slimme data

Uit de Zonnekaart data blijkt hoeveel oppervlak aan daken in totaal geschikt is voor PV-panelen in regio Utrecht. Van dit potentiële dakoppervlak berekenen de specialisten van Stedin het piekvermogen dat al deze panelen maximaal genereren. Vervolgens wordt getoetst of de huidige netwerkcapaciteit voldoende is voor deze zonne-energie. Hieruit volgt een geografisch inzicht waar de huidige infrastructuur voorziet in het verwachte percentage zonnepanelen en in welke gebieden een tekort aan netcapaciteit ontstaat.

Kansenkaart

“In sommige gebieden in de regio U16 is het lokale net in staat om 100% faciliteren. Daar zijn minder zorgen rond het lokale netwerk wanneer aantal zonnepanelen stijgt. Maar er zijn ook gebieden waar we, als we 20% van de potentiële zonnepanelen daadwerkelijk realiseren, al tegen de grenzen van het lokale netwerk aanlopen,” volgens Warmold. In deze gebieden is eerst verzwaring van elektrakabels nodig, een tijdrovende en kostbare investering.

Kilometers extra kabels

Daarom brachten de specialisten van Stedin ook in kaart wáár investeringen in de infrastructuur het meeste extra vermogen ontsluiten. Op bepaalde plekken, zoals bijvoorbeeld bedrijventerreinen, worden zwaardere kabels het beste benut. Warmold: “Deze informatie delen we met gemeenten en provincies zodat lokaal beleid geoptimaliseerd kan worden naar kansrijke gebieden.”

Een mooi praktijkvoorbeeld van hoe de Zonnedata van MapGear een nuttige bijdrage levert aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Benieuwd wat onze Zonnekaart data of andere data voor jou kan doen? Neem contact op met de specialisten van MapGear via info@geoapps.nl

Maak kennis met GeoApps

Maak kennis met GeoApps tijdens een vrijblijvende demonstratie door één van onze experts en ontdek wat Geoapps voor uw organisatie kan betekenen.

Wij komen graag bij u op locatie, maar u bent uiteraard ook welkom in ons kantoor in Deventer. Laat uw gegevens achter of neem contact op met ons via 0570-74 60 70.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.