GeoApps vormt perfecte basis voor de applicaties van Stantec

02-05-2023 | Blog

Een applicatie ontwikkelen die meegroeit met jouw organisatie? Ingenieursbureau Stantec zocht een kaartapplicatie voor bodemadviseurs met voldoende flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden. Deze zou moeten meegroeien met de behoeften van de organisatie én klanten. Ze kozen daarom voor het kaartplatform van GeoApps van MapGear. Een softwaresysteem met bouwblokken dat gebruik maakt van low-code technologie, waardoor de softwareontwikkelaars van Stantec zelf aan de slag konden. De Bodemadviseur-applicatie is nu enige maanden in gebruik en Stantec heeft inmiddels ook zelf een nieuwe Werkvoorbereider-applicatie gebouwd. Product Owners Christaan Jolly (Stantec) en Sander Wijsman (GeoApps) delen hun verhaal over de realisatie van deze applicatie.

Met behulp van de Bodemadviseur-applicatie adviseert Stantec dagelijks honderden bodemgravers bij de planning van infrastructurele of bouwprojecten. De applicatie biedt inzicht in de bodemkwaliteit en eventuele obstakels bij gepland graafwerk. Hierdoor zijn gebruikers beter voorbereid en kunnen zij risico’s vermijden.

Een nieuwe applicatie voor continue verbetering

De Bodemadviseur-applicatie van Stantec is onderdeel van de Bodemrisicokaart. Stantec gebruikte hiervoor een applicatie die was ontwikkeld met software van een Amerikaans GIS-bedrijf. Echter bleek deze software niet geschikt voor geplande doorontwikkelingen. “We wilden meer controle over het ontwikkelingsproces en zelf aanpassingen kunnen doen, maar dat was niet mogelijk met de eerder gebruikte software,” aldus Christiaan Jolly. Daarom koos Stantec voor GeoApps, dat een maatwerkoplossing kon bieden waarmee ze wel zelf aan de slag konden.

Regie op ontwikkeling door middel van low code-technologie

Om volledig te voldoen aan de wensen van Stantec, stelde GeoApps-platform het platform beschikbaar aan de softwareontwikkelaars van Stantec. Sander Wijsman legt uit hoe dit in zijn werk ging: “Ons GeoApps-platform is modulair opgebouwd en gebaseerd op low-code technologie. Zie het als een soort blokkendoos met kant-en-klare bouwblokken waarmee een developer snel en efficiënt aan de slag kan om een eigen toepassing te bouwen. Een developer kan zelfs functionaliteiten toevoegen zonder de gehele applicatie zelf te hoeven bouwen. Dit komt de flexibiliteit en snelheid van het bouwproces ten goede.” Het GeoApps-platform bevatte veel van de benodigde bouwblokken, maar gedurende het project werden ook diverse nieuwe bouwblokken toegevoegd. “Om de Bodemadviseur-applicatie zo efficiënt mogelijk te maken voor de gebruiker, is het framework steeds verder uitgebreid en geoptimaliseerd.”

Deze werkwijze heeft ervoor gezorgd dat de softwareontwikkelaars van Stantec onder hun eigen regie ook een applicatie hebben gebouwd: de Werkvoorbereider.

Applicatieontwikkeling; een gezamenlijk effort

Christiaan legt uit dat het bouwproces van de Bodemadviseur en Werkvoorbereider applicaties intensief en leerzaam was, waarbij de ontwikkelaars van Stantec nauw samenwerkten met die van GeoApps. “Dit resulteerde in een volledig op de gebruiker afgestemde applicatie. Bijkomend voordeel was dat de Stantec developers op deze manier sneller konden werken met de GeoApps software. Hierdoor konden we in samenspraak met de bodemadviseurs de applicatie gemakkelijk uitbreiden tot waar die nu staat. Door de samenwerking tussen Stantec en GeoApps zijn de Bodemadviseur en Werkvoorbereider applicaties niet alleen efficiënt, maar ook nog eens helemaal op maat gemaakt voor onze gebruikers”.

Leerproces voor beide partijen

De vernieuwende aanpak van softwareontwikkeling was even wennen, maar uiteindelijk heeft het geleid tot een geoptimaliseerde versie van GeoApps. Sander legt uit: “Het was soms een uitdaging om onze software volledig geschikt te maken voor Stantec, zodat zij er volledig zelf mee aan de slag konden. Maar we zijn erg blij met het resultaat.”

Christiaan voegt toe: “Onze ontwikkelaars moesten nog wennen aan de programmeertaal van GeoApps, maar ze deden met behulp van GeoApps snel de nodige kennis op.” Hij ziet ook mooie ontwikkelingen bij GeoApps, zoals het nieuwe klantportaal waar Stantec feedback kan achterlaten. “Dit portaal is voor ons erg waardevol. Als gebruikers zien wij soms obstakels die GeoApps niet ziet. Door deze input mee te nemen in de doorontwikkeling wordt de software alsmaar gebruiksvriendelijker.” Kortom, een mooie samenwerking waar beide partijen veel van hebben geleerd.

Toekomstige ontwikkelingen van Stantec

Christiaan is enthousiast over de flexibiliteit van de GeoApps-software voor toekomstige vraagstukken. “Stantec beschikt niet alleen over data over de bodemkwaliteit, maar ook over andere diverse data die we graag willen toevoegen. Daarnaast zijn er plannen voor de ontwikkeling van nieuwe API’s, waarmee we applicaties rechtstreeks toegang kunnen bieden tot onze gegevens.”

Als ingenieursbureau heeft Stantec nu de volledige controle over de doorontwikkeling van hun eigen applicaties. Maar bij gebrek aan kennis of mankracht, weten zij GeoApps te vinden. “Indien nodig, kunnen we rekenen op hun ondersteuning,” aldus Christiaan.

Ook eigen applicaties ontwikkelen met GeoApps?

Wil jij nu net als Stantec een flexibele en uitbreidbare applicatie ontwikkelen die volledig voldoet aan de wensen van jouw organisatie en klanten? Kies dan voor het GeoApps-platform dat veel bouwblokken bevat en gebruik maakt van low-code technologie. Een vernieuwende aanpak voor maatwerk applicaties. Meer weten? Neem dan contact met ons op via info@mapgear.nl.

Maak kennis met GeoApps

Maak kennis met GeoApps tijdens een vrijblijvende demonstratie door één van onze experts en ontdek wat Geoapps voor uw organisatie kan betekenen.

Wij komen graag bij u op locatie, maar u bent uiteraard ook welkom in ons kantoor in Deventer. Laat uw gegevens achter of neem contact op met ons via 0570-74 60 70.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.