De BouwApp

De BouwApp en PraatMee bundelen krachten voor meer betrokkenheid

04-06-2020 | Nieuws

Waar de BouwApp zich uitstekend leent voor omgevingscommunicatie in de uitvoerfase, wordt PraatMee van MapGear voornamelijk in de participatie-fase ingezet. Oprichters Mark van der Kooi (BouwApp) en Egbert Griffioen (MapGear) zagen hoe de tools elkaar aanvullen en versterken. Ze besloten de handen ineen te slaan om samen een totaaloplossing te ontwikkelen waar de opdrachtgever, de aannemer en bovenal de omgeving van profiteert.

Van informeren naar participeren

In het verleden was omgevingscommunicatie eenzijdig: de opdrachtgever of aannemer informeerde de omgeving simpelweg over de bouwplannen. Daarna kwam er een ontwikkeling van ‘informeren’ naar ‘communiceren’. Men praatte niet langer alleen TEGEN de burger, er werd meer en meer MET de burger gepraat. Men nam klachten, vragen en opmerkingen steeds meer serieus en volgde deze ook op. In de afgelopen jaren gaat deze ontwikkeling nog een stap verder: participatie. De omgeving is niet langer het lijdende voorwerp van een project. Het is steeds vaker een bepalende factor in alle fasen van een project.

Digitalisering maakt participatie toegankelijker

De digitalisering van omgevingscommunicatie en participatie maakt dat niet alleen de brutaalste bezoekers van de bewonersavond invloed uitoefenen, maar dat dit voor iedereen mogelijk is. Met de samenwerking tussen PraatMee en De BouwApp zetten Van der Kooi en Griffioen zich in om vanaf de planfase tot ná de oplevering de omgeving te betrekken en ook centraal te stellen.

De BouwApp

De BouwApp is in 2013 opgericht door Mark van der Kooi en Paul Frankenhuizen. De afgelopen jaren is de app uitgegroeid tot een begrip in de wereld van omgevingscommunicatie. Meer dan 70 aannemers en opdrachtgevers gebruiken de app om te communiceren met de omgeving van impactvolle bouw- en infraprojecten. Mede-oprichter Mark van der Kooi: ‘De app wordt op dit moment ontzettend vaak ingezet tijdens de uitvoerfase van projecten. Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee. Toch vinden we het jammer dat de eindgebruikers van De BouwApp niet al eerder in het project op dezelfde wijze worden geënthousiasmeerd en betrokken.

PraatMee

PraatMee van MapGear is een online applicatie met een interactieve kaart waarmee stakeholders kunnen reageren op ideeën en plannen in hun leefomgeving: snel, simpel en gebruiksvriendelijk. De app wordt voornamelijk ingezet in de planfase van projecten. Oprichter Egbert Griffioen: ‘Doordat mensen digitaal in een eenvoudig werkende tool aangeven wat ze willen, zien we dat de participatiegraad hoger en diverser wordt. Jong en oud kunnen op een moment dat het uitkomt, in hun eigen tempo een bijdrage leveren. In mijn ogen moet men deze betrokkenheid tijdens de uitvoerfase vasthouden. En daar leent de BouwApp zich ook uitstekend voor’.

Samen de omgeving centraal stellen

Van der Kooi en Griffioen delen de visie van het betrekken van de omgeving bij projecten. Van der Kooi: ‘Aannemers bouwen in en aan de leefomgeving van bewoners. Daarom hebben ze simpelweg het recht om niet alleen goed geïnformeerd, gehoord maar ook betrokken te worden’. Griffioen vult daarnaast aan: ‘Men moet denken vanuit de omgeving en niet vanuit bestemmingsplannen van de overheid of het winstbejag van aannemers. Door beide tools vanaf de planfase tot en met de evaluatiefase slim naast elkaar in te zetten, staat de bewoner van begin tot eind centraal’.

 


 

PraatMee: de online participatietool bij uitstek 

PraatMee is een online participatietool met een interactieve kaart waarmee inwoners kunnen reageren op ideeën en plannen in hun leefomgeving. Snel, simpel en vriendelijk in gebruik. Benieuwd of PraatMee iets voor jouw organisatie is. Neem dan gerust contact met ons op!

 

 

 

 

Maak kennis met GeoApps

Maak kennis met GeoApps tijdens een vrijblijvende demonstratie door één van onze experts en ontdek wat Geoapps voor uw organisatie kan betekenen.

Wij komen graag bij u op locatie, maar u bent uiteraard ook welkom in ons kantoor in Deventer. Laat uw gegevens achter of neem contact op met ons via 0570-74 60 70.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.