Open data: een schat aan informatie die met GeoApps geopend wordt

01-10-2020 | Blog

Het gebruik van open data neemt exponentieel toe in Nederland. Alleen al het aantal open data bevragingen bij CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) is in de afgelopen 2 jaar met ruim 1000 procent (!) gestegen.

Wat is open data?

Open data is een verzamelterm voor gegevensbestanden en real-time informatiediensten die door bronhouders beschikbaar worden gesteld. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan:

  • Statistische gegevens (CBS)
  • Geografische gegevens (Kadaster, PDOK)
  • Verkeers- en vervoersgegevens (RDW, RVO).

Meerwaarde van open data

Open data stelt app-bouwers in staat om diensten te ontwikkelen die meerwaarde opleveren voor eindgebruikers. Inmiddels is duidelijk dat open data aanzienlijke meerwaarde biedt, zowel voor bronhouders als organisaties die de data hergebruiken. Verscheidene onderzoeken hebben de economische waarde van open data geschat op meerdere tientallen miljarden euro’s in de EU alleen.

Open data zinvol inzetten in GeoApps

Met GeoApps kun je open data eenvoudig inzetten in jouw kaartproject of hier een volledig nieuwe applicatie van maken. GeoApps ondersteunt alle gangbare standaarden, zodat je veel open data zonder problemen kan inladen en gebruiken.
Diverse organisaties bieden open data aan als kaart, zoals luchtfoto’s en hoogtekaarten. ‘Inladen’ naar GeoApps is eigenlijk niet de juiste term, want in feite gaat het puur om de verwijzing naar de bronhouder. Wanneer je in ons systeem een gebouw of gebied bekijkt, wordt de bijbehorende luchtfoto of hoogtekaart real-time opgehaald bij deze organisatie.

Dataset

Er is ook open data die alleen als administratieve dataset (dus niet als kaart) wordt aangeboden. Om deze te kunnen raadplegen in GeoApps of in een eigen GIS-viewer, zal deze eerst vertaald moeten worden naar een geografisch formaat. Op ons dataportaal MapServices.nl vind je diverse open data waarbij dit werk al voor jou gedaan is. Denk aan de kaartlaag energielabels van gebouwen, een kaartbestand gebaseerd op de database van RVO die twee keer per jaar als open data beschikbaar wordt gesteld.

Duurzaamheidskaart Pro

Soms wordt open data nog interessanter zodra het gecombineerd wordt met andere data. Een voorbeeld is de Duurzaamheidskaart Pro, de tool van MapGear waarmee het potentieel aantal zonnepanelen is gecombineerd met reeds gerealiseerde zonnepanelen. Het resultaat is een interactieve kaartviewer waarin per wijk of buurt de toename van zonne-energie wordt gevisualiseerd.

Wil je zelf aan de slag gaan met open data?

Ben je benieuwd welke open data er beschikbaar is die interessant is voor jouw organisatie? Of wil je eens sparren over de mogelijkheden om met GeoApps en open data een eigen, innovatieve applicatie te ontwikkelen? Neem dan contact op met Maarten van Middendorp via m.vanmiddendorp@mapgear.nl

Maak kennis met GeoApps

Maak kennis met GeoApps tijdens een vrijblijvende demonstratie door één van onze experts en ontdek wat Geoapps voor uw organisatie kan betekenen.

Wij komen graag bij u op locatie, maar u bent uiteraard ook welkom in ons kantoor in Deventer. Laat uw gegevens achter of neem contact op met ons via 0570-74 60 70.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.