Met twee muisklikken risico’s in kaart: GeoApps-engine is aanwinst voor RiskChallenger
In 2017 richtte Harry Steenwijk RiskChallenger op, waarmee risicomanagers risico’s in één oogopslag inzichtelijk hebben. Na enige jaren groeide zijn klantbehoefte sterk naar de integratie van kaartlagen in deze tool. Voor de realisatie hiervan kwam GeoApps om de hoek kijken. Dankzij een nauwe samenwerking kunnen nu risico’s nog efficiënter geïdentificeerd worden bij projecten in de fysieke omgeving. In deze blog deelt Harry wat de integratie met de GeoApps-software hem bracht.
RiskChallenger uniek met GIS-koppeling
RiskChallenger heeft als groeiend softwarebedrijf inmiddels haar eigen development team en softwareontwikkeling. Ondanks deze brede scala aan mensen, had het bedrijf een partner nodig voor de ondersteuning in het integreren van de kaartlagen. Met de Application Programming Interface (API) van GeoApps was dit mogelijk. Harry: “Dankzij de GeoApps GIS-koppeling kunnen nu allerlei kaarten over projectomgevingen heen gelegd worden. Op deze kaarten kunnen risico’s en risicogebieden toegevoegd worden. De mogelijkheden zijn legio. De basisversie bevat onder andere de Nederlandse Risicokaart, natuurgebieden, geomorfologische informatie, elektriciteitsnettenkaart en een (spoor)wegenkaart. Met deze functionaliteit is RiskChallenger de enige risicomanagementtool in de markt die een geïntegreerd Geo Informatie Systeem heeft.”
Risico’s in kaart
Harry komt met een voorbeeld: “Stel je voor dat jij als aannemer een opdracht ontvangt van een netbeheerder om een transformatorstation te bouwen. Dan heb je met RiskChallenger met letterlijk enkele muisklikken de omgevingsfactoren op jouw scherm. Die beïnvloeden mogelijk het project. Ook kan de aannemer de risicovolle factoren daarin aangeven, benoemen, uitwerken en delen met de opdrachtgever. Hierna is het risico direct in het dossier van het project opgenomen. Waardoor het risico gemonitord en beheerst wordt. Voorheen moesten daar meerdere systemen voor geraadpleegd worden. Dit kan nu dus direct, digitaal, plaatsonafhankelijk én met een paar muisklikken.”
Concurrentie een stap voor
Harry beveelt de GeoApps-software daarom zeker aan. “De kracht van GeoApps komt met name door de eenvoud van het GIS-pakket. GeoApps oogt moderner ten opzichte van haar concurrenten. De doorontwikkeling van de software gaat snel bij hen. De GeoApps-software biedt RiskChallenger de mogelijkheid om naast risico-inventarisatie, ook stakeholdermanagement te doen. RiskChallenger kan nu op kavelniveau van het kadaster stakeholders in kaart brengen. Daarnaast is in de huidige software van RiskChallenger alles geïntegreerd en beter doorontwikkeld, daardoor liggen wij voor op de concurrenten.”
Van tafellaken naar digitale kaartlagen
De nieuwe functionaliteit zorgt voor een geheel andere manier van werken. Harry deelt hierover: “Voordat deze functionaliteit beschikbaar was, werd een grote kaart van de projectomgeving als een tafellaken op tafel gelegd. Met gele post-its werd aangegeven waar zich welke risico’s bevonden. Naderhand werd dit verwerkt in een risicomanagementsysteem of Excelbestand.” Een tijdrovend proces dat RiskChallenger nu in samenwerking met GeoApps volledig heeft gedigitaliseerd en vereenvoudigd. “De GIS-koppeling is wereldwijd te gebruiken en de informatie die je invoert wordt direct op de juiste plek vastgelegd. Wij zijn hierdoor een heel stuk bewerkingstijd kwijt en er gaat geen informatie verloren. Dat is een groot voordeel voor de klant.”
Voor de toekomst is RiskChallenger samen met GeoApps bezig met kunstmatige intelligentie (AI). “Het zou fantastisch zijn als de tool vooraf kan bepalen wat de grootste risico’s zijn, terwijl jij dat als gebruiker wellicht nog niet weet. Dat is ons toekomstperspectief van de integratie met GeoApps,” sluit Harry af.
Achtergrond RiskChallenger
In zijn indrukwekkende carrière ontwikkelde Harry zijn geheel eigen visie op het vakgebied risicomanagement: communicatief risicomanagement. Harry: “Deze visie behelst feitelijk niets anders dan op het juiste moment, met de juiste personen over het juiste onderwerp, het gesprek voeren. Op die manier worden risico’s immers het beste beheerst.” Na deze methode in meerdere projecten te hebben toegepast, ontstond enige tijd later het innovatieproject RiskChallenger. Dit groeide uit tot een zelfstandige onderneming die in samenwerking met zijn compagnon Diederik Bol is uitgebouwd.