Reistijdenmatrix dé uitkomst voor slim toeristisch platform

07-04-2022 | Nieuws

Bij het zoeken van de ideale vakantiebestemming is de locatie cruciaal. Hoe ver is het fietsen naar het strand? En welke historische stad ligt in de buurt? Maar hoe bereken je zo goedkoop en betrouwbaar mogelijk reisafstanden? Allyourz, hét toeristisch platform van Zeeland, koos voor de reistijdenmatrix van GeoApps. Omdat de provincie Zeeland veel eilanden en weinig verbindingen kent, vroeg dit om een slimme oplossing voor het berekenen van reisafstanden.


Specifieke reisafstand berekening  

Een vakantiehuisje in de buurt van Middelburg? Of toch een camping binnen 10 kilometer van Renesse? Met een paar klikken krijg je een hele selectie accommodaties te zien op het platform voor vrije tijd in Zeeland allyourz.nl. “De meeste boekingsplatformen gebruiken voor hun locatiefilter de hemelsbreed berekende afstand,” licht Remco IJzerman toe, Business Developer bij allyourz. “Die gebruikt de coördinaten van het vertrekpunt en de plaats van bestemming en berekent hiermee de reisafstand.”

“Maar Zeeland bestaat uit zo veel water dat een rechte lijn trekken tussen twee plekken gewoon niet kan. Hemelsbreed is de afstand van Vlissingen naar Breskens bijvoorbeeld maar een paar kilometer. Toch ben je via de Westerscheldetunnel bijna een uur onderweg.”
Daarom schakelde Remco voor het locatiegericht aanbieden van vakantiewoningen de expertise van MapGear in. De selectie van geschikte accommodaties wordt nu gemaakt dankzij de reistijdenmatrix op postcode niveau.


Voordelen van een reistijdenmatrix

 • Nauwkeurige afstanden 
  MapGear berekende voor allyourz een speciale reistijdenmatrix op basis van de meest nauwkeurige (PC6) postcodes. Er wordt gerekend met de volledige postcode (4 getallen en 2 letters) in plaats van alleen de eerste 4 getallen, zoals bij veel andere software. Remco: “Zeeland kent veel ruime postcodegebieden. Door te werken met de PC6-tabel zijn afstanden veel nauwkeuriger. Dat komt de selectietool ten goede.”
 • Lage kosten en eindeloos gebruik
  Allyourz koos voor de aanschaf van de reistijdenmatrix van MapGear, in plaats van te betalen per opgevraagde locatie, zoals hoe dit bij Google werkt. “Want met grote aantallen websitebezoekers die voortdurend selecties opvragen, lopen de kosten bij een Google-abonnement als snel enorm op.” De matrix van MapGear is daarentegen eindeloos te gebruiken tegen een eenmalige investering, ongeacht het aantal websitebezoekers of het aantal opgevraagde locaties.
 • Auto, fiets-, of loopafstand?
  Ook koos allyourz voor reisafstanden in fietstijden voor een praktisch gemiddelde. “Tijdens vakanties in Zeeland wordt veel gefietst. Het is een goede balans tussen wandelen en rijden. MapGear was een van de weinige partijen die deze optie bood.” Een kolom voor de reisafstand en reistijd, gecombineerd met alle postcodes uit Zeeland maakt de reistijdenmatrix compleet.
 • Kant-en-klaar postcodebestand
  “De reistijdenmatrix werd als CSV-bestand aangeleverd en konden we zo in het platform implementeren. We hoefden alleen enkele locatiewaardes in het bestand te checken,” aldus Remco.
 • Makkelijk updaten en uitbreiden
  Onlangs breidde allyourz de reistijdenmatrix nog uit met alle postcodes in de regio Goeree Overflakkee. “Veel mensen denken dat dit eiland ook in Zeeland ligt, maar eigenlijk is dit Zuid-Holland. Omdat de beleving hetzelfde is als Zeeland, voegen we op verzoek van lokale ondernemers Goeree Overflakkee toe aan ons platform. Die data-uitbreiding wilden we dus graag hebben. De postcodes in dat gebied werden snel in hetzelfde format opgeleverd. Een dag later was de data ingeladen op allyourz.”


Reistijden voor toerisme

En hoe groter het aanbod via allyourz, hoe meer de matrix gebruikt wordt. Remco: “We bouwen een compleet digitaal platform voor vrije tijd in Zeeland, maar wel volledig vanuit het perspectief van de bezoeker. Zo sluiten we nu ook restaurants, winkels en activiteiten aan. Toeristen zoeken steeds vaker een complete vakantiebeleving.”

Daarom boek je via allyourz meteen een middag kitesurfen of reserveer je een tafel bij het strandpaviljoen in de buurt. Binnenkort kunnen verhuurders ook online aanbevelingen achterlaten voor hun gasten. Die ‘hot-spots’ zijn ook meteen op de kaart zichtbaar, inclusief reistijd, dankzij de matrix. Een complete reisgids in je broekzak!


Ook interesse in betrouwbare reisafstanden en -tijden? Wellicht is de reistijdenmatrix van MapGear ook voor jullie een goede oplossing. Stuur vrijblijvend een bericht naar m.vanmiddendorp@geoapps.nl. GIS-specialist Maarten denkt graag met je mee.  

Maak kennis met GeoApps

Maak kennis met GeoApps tijdens een vrijblijvende demonstratie door één van onze experts en ontdek wat Geoapps voor uw organisatie kan betekenen.

Wij komen graag bij u op locatie, maar u bent uiteraard ook welkom in ons kantoor in Deventer. Laat uw gegevens achter of neem contact op met ons via 0570-74 60 70.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.