Duurzaamheidskaart biedt inzicht in klimaatdoelen met GeoApps!

09-09-2024 | Nieuws

GeoApps Dashboard en Duurzaamheidskaart

In het voorjaar van 2023 lanceerden wij GeoApps Dashboard. Met deze nieuwe module kun je in GeoApps eenvoudig interactieve dashboards maken op basis van jouw kaartgegevens. Veel klanten en partners zijn hier intussen voortvarend mee aan de slag gegaan.

In dit blog lees je hoe GeoApps-partner Duurzaamheidskaart een data-gedreven dashboard ontwikkelde om gemeenten te helpen met het behalen van hun klimaatdoelstellingen.

Wat is Duurzaamheidskaart?

Duurzaamheidskaart (www.duurzaamheidskaart.nl) is een jonge en innovatieve startup uit Deventer die in 2022 werd opgericht. Het bedrijf brengt relevante duurzaamheidsdata samen in één kaartapplicatie – gebaseerd op het GeoApps platform. Klanten zijn o.a. gemeenten, die dankzij ingebouwde tools en analyses snel inzicht krijgen in duurzame kansen binnen hun gemeente. Of het nu gaat om het stimuleren van zonne-energie, het benutten van duurzame omgevingswarmte, het terugdringen van hittestress of het monitoren van klimaatadaptatie doelstellingen.

Eén van de eerste gebruikers van GeoApps Dashboard

De medewerkers van Duurzaamheidskaart waren direct enthousiast toen ze de nieuwe dashboard-functies van GeoApps ontdekten. Ze gingen meteen aan de slag en lanceerden nog voor de zomer een prachtig Zon-op-dak-dashboard. Dit dashboard wordt inmiddels door meerdere gemeenten en provincies ingezet en geeft inzicht in de groei van zonne-energie. Ook laat het dashboard zien of de gestelde doelstellingen voor de toename van zonne-energie – in het kader van de regionale energietransitie – haalbaar zijn. En het mooie: alle inzichten zijn direct afgeleid van de data die al in Duurzaamheidskaart aanwezig is. Het actueel houden van het dashboard kost dus geen extra tijd!

KAM: één dashboard voor alle klimaatdoelen

Toen duidelijk werd hoe effectief het dashboard voor zonne-energie werkte, ontstond het idee om een integraal klimaatdashboard te maken. Dit moest inzicht geven in alle gemeentelijke energie- en klimaatdoelstellingen. Hierbij werd ook andere data gebruikt die binnen Duurzaamheidskaart beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan nauwkeurige GIS-data over restwarmtebronnen, zoals riothermie en aquathermie. Maar ook werd data ingezet die laat zien hoe het ervoor staat met de klimaatbestendigheid van de stad, zoals de mate van hittestress en de aanwezigheid van voldoende groen in de openbare ruimte.

Samen met enkele enthousiaste, klimaatbewuste gemeenten werd gestart met de bouw van het KAM-dashboard (Klimaat Adaptatie Monitor). Gedurende twee ontwikkelsprints van elk twee weken werkten de specialisten van GeoApps samen met klimaatspecialisten van Duurzaamheidskaart en Tauw aan de eerste versie. Al na vier weken werd de eerste versie van KAM opgeleverd!

Wat valt er allemaal te monitoren?

🌐 De Klimaat Adaptatie Monitor is een dashboard waarmee de voortgang van klimaatadaptatie in gemeenten kan worden gemeten en geëvalueerd. Het biedt daarmee inzicht in de mate waarin een gemeente is voorbereid op klimaatverandering en welke maatregelen nog genomen moeten worden om de impact van klimaatverandering te verminderen.

📊 Door middel van indicatoren kan worden bijgehouden welke maatregelen zijn genomen, in hoeverre beleidsdoelen zijn gehaald en wat hiervan de impact is op de beschikbare budgetten. Gemeenten krijgen zo inzicht in waar ze staan en welke maatregelen nog nodig zijn om hun klimaatdoelen te behalen, met het oog op o.a. wateroverlast, hittestress en de hoeveelheid groen.

Slimme koppeling met PraatMee

🔄📄 Tijdens één van de ontwikkelsprints kwam het idee naar voren ook de mogelijkheid in te bouwen om duurzame projecten in kaart te brengen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van PraatMee: de GeoApps-module waarmee projecten eenvoudig ingetekend kunnen worden en voorzien van projectinformatie. Het mooie is dat projecten kunnen worden ingevoerd door zowel collega’s van de gemeente zelf, maar ook door externe organisaties zoals bedrijven, woningcorporaties en maatschappelijke organisaties. Deze beschikken vaak over veel nuttige informatie over hun projecten, zoals de naam en doelstelling van het project, de uitvoeringsplanning en de negatieve of positieve gevolgen voor het klimaat of energiegebruik. De ingevoerde gegevens worden zichtbaar gemaakt op een interactieve kaart en vormen de basis van de in het Klimaat Adaptatie Monitor getoonde voortgang. Zo blijft iedereen real-time op de hoogte van alle initiatieven die een positieve bijdrage kunnen leveren aan ene klimaatbestendige woon- en werkomgeving!

Maak kennis met GeoApps

Maak kennis met GeoApps tijdens een vrijblijvende demonstratie door één van onze experts en ontdek wat Geoapps voor uw organisatie kan betekenen.

Wij komen graag bij u op locatie, maar u bent uiteraard ook welkom in ons kantoor in Deventer. Laat uw gegevens achter of neem contact op met ons via 0570-74 60 70.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.