Wat is GIS?

Wat is de betekenis van GIS?

De afkorting GIS staat voor geografisch informatiesysteem. Maar wat is nu de betekenis van GIS en wat kun je er mee? Wanneer je gebruik maakt van GIS, gebruik je feitelijk data die betrekking heeft op locaties of gebieden. Dit wordt ook wel geodata genoemd. Met deze data maak je kaartlagen die je inzichtelijk terug kan zien in een kaart. Je gebruikt GIS dus voor het beheren, bewerken, visualiseren, analyseren en presenteren van kaarten op basis van geo-informatie.

Voorheen werd GIS voornamelijk gebruikt door GIS-specialisten voor toepassingen zoals het vervaardigen van topografische kaarten in de Grote Bosatlas, maar ook voor militaire diensten. De toepassing van GIS is de laatste jaren steeds meer aan het veranderen.

Zo is er steeds meer geodata beschikbaar en is de keuze uit GIS-software ruimer. Ook wordt het gebruik hiervan steeds laagdrempeliger. Je hoeft dus vandaag de dag geen gis-expert meer te zijn om op een nuttige manier gebruik te kunnen maken GIS-kaarten.

Bekende toepassingen van GIS zijn bijvoorbeeld de ANWB Routeplanner en TomTom, maar ook Buienradar, Google Maps en de Duurzaamheidskaart.

Wat kan je met een GIS?

Door middel van GIS visualiseer je locaties, objecten of gebieden, maar ook evenementen die (kunnen) plaatsvinden door deze informatie letterlijk in kaart te brengen. Geografische informatiesystemen worden dan ook steeds vaker gebruikt door bedrijven, consultants, waterschappen en gemeenten. Bijvoorbeeld om beleidskeuzes te maken op het gebied van ruimtelijke ordening of marktonderzoek, maar ook om risico’s te analyseren of om reistijden te berekenen. Ook universiteiten en adviesbureaus maken gebruik van GIS om trends te herkennen en onderzoeken. Woningcorporaties en vastgoedbureaus brengen hiermee hun vastgoedportfolio in kaart en provincies en regio’s gebruiken het voor veiligheid en duurzaamheid.

De voordelen van GIS

Het gebruik van GIS kent veel voordelen en toepassingsmogelijkheden. We zetten daarom de voordelen van GIS graag voor je op een rijtje.

  • Complexe data worden inzichtelijk en visueel aantrekkelijk
  • GIS maakt het maken van beleidskeuzes makkelijker
  • Eenvoudig analyses maken met gebruik van GIS-software
  • Realtime inzicht in beschikbare data
  • Toekomstige trends, risico’s en veranderingen zijn beter te voorspellen
  • (Bijna) iedereen kan met GIS overweg door gebruiksvriendelijke GIS-software

Lees in dit blog hoe RiskChallenger risico’s in kaart brengt met behulp van GIS

Steeds meer gebruik van online GIS viewers

Om geografische informatiesystemen te kunnen gebruiken, moest voorheen vaak zware en complexe software geïnstalleerd worden. Inmiddels zijn er ook laagdrempelige en gebruiksvriendelijke GIS-applicaties, vaak GIS viewers genoemd, op de markt die door iedereen te gebruiken zijn. GeoApps is één van deze GIS-viewers. Dit is een gebruiksvriendelijke online GIS viewer en werkt dus volledig in de browser. Applicaties zoals GeoApps maken het gebruik van (online) GIS steeds toegankelijker en voor meer mensen bereikbaar. Je kunt hiermee jouw data overzichtelijk ordenen en visualiseren. Zelfs als je weinig of helemaal geen ervaring hebt met geodata, GIS of kaarten.

Leer meer

Kaartviewer voor iedereen

GeoApps is een online kaartviewer inclusief een beheeromgeving. In deze beheeromgeving heb jij als beheerder alles zelf in de hand. Zo kun je zelf bepalen hoe de kaarten er visueel uit moeten zien en wat je wilt zien door objecten in de kaart aan te klikken of deze te analyseren. In onze kaartviewer kunnen beheerders zelf instellen wat de (eind)gebruikers te zien krijgen.. Dit maakt het raadplegen en analyseren van geodata in de kaart ook erg simpel voor mensen die geen GIS-expert zijn.