Een nieuw tijdperk voor historische collecties… Tijdreis Overijssel

28-01-2022 | Nieuws

Collectie Overijssel blaast historische collecties nieuw leven in met de app ‘Tijdreis Overijssel’. Van rijksmonumenten tot schilders en industrieel erfgoed. Als geschiedenis-liefhebber maak je in de app zelf een route langs interessante plekken!  Vanaf maart 2022 kunnen collectiebeheerders van kleine culturele erfgoedinstellingen hun collectie digitaal aanbieden in een online route app.

Stippel je eigen route uit

“Lokale verenigingen en musea hebben eindeloos veel verhalen opgeslagen in hun collectie. In de praktijk blijkt deze informatie lang niet voor iedereen eenvoudig te raadplegen. We hopen met deze nieuwe app al die kennis toegankelijk te maken voor een breder publiek,” vertelt Marina van der Ploeg, Relatiebeheerder MijnStadMijnDorp bij Collectie Overijssel.

Want of je nu door je eigen wijk wandelt of door een oud stadscentrum; overal kom je geschiedenis tegen. Van industrieel erfgoed tot bruggen en molens. “We willen die normaal gesproken ‘onzichtbare’ verhalen over Overijssel bundelen in de app ‘Tijdreis Overijssel’. Zodat zo veel mogelijk bewoners, toeristen, kinderen en andere geïnteresseerden de voor hen interessante informatie op één plek kunnen vinden. Daarbij kun je denken aan kennis over oude ambachten, landschapselementen, de Tweede Wereldoorlog, religie of cultuur.”

Hoe vertaal je een collectie naar de app? 

  1. Een museum, vereniging of stichting zet de routepunten en bijbehorende informatie uit hun collectie in het collectiebeheersysteem;
  2. De informatie wordt voorzien van een locatie op de kaart in de Tijdreis Overijssel app, desgewenst verrijkt met geluidsfragmenten, foto’s of video’s; 
  3. De informatie wordt gebundeld tot een zogenaamde thema-app die nu door iedereen online te gebruiken is!

Collectie Overijssel zal waar nodig ondersteunen bij het invoeren van de routepunten en geeft advies over de inhoud.

Hoe kunnen gebruikers de collectie bekijken?

  1. Gebruikers kiezen in de app zelf welke thema’s ze interessant vinden en in welke regio (bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog in Zwolle);
  2. Per thema kunnen ze aangeven welke locaties in de buurt ze willen bekijken. De app stippelt daarna automatisch een route uit voor de gebruiker. Deze is aan te passen naar wandelaars, fietsers of automobilisten;
  3. Arriveer je bij een routepunt? Dan verschijnt in de app een korte tekst en bekijk je eventueel een foto of video op de plek waar vroeger iets plaatsvond. Je eigen tijdreis door Overijssel!

Kan ik onze collectie ook aanbieden?

Na de lancering van de app, in maart 2022, kunnen verenigingen uit Overijssel zich melden bij Collectie Overijssel. Marina: “Zij kunnen dan hun eigen verhalen in de vorm van routepunten eenvoudig uploaden en zich kosteloos aansluiten bij dit format.”

Twee historische verenigingen bijten nu het spits af: Wierden en Hardenberg digitaliseren hun collectie in het pilotproject. Later dit jaar is het dus de beurt aan anderen. “Er is al een aardig lijstje met gegadigden! Ontzettend leuk om al zoveel enthousiaste reacties te zien,” vertelt Marina.  

De beheeromgeving van de applicatie ontwikkelt MapGear namelijk zo laagdrempelig mogelijk. Zodat collectiebeheerders, samen met hun vele lokaal betrokken vrijwilligers, zelf content in ‘Tijdreis Overijssel’ kunnen uploaden. Er is geen technische kennis of GIS-ervaring vereist.

Educatie in corona-tijd

Afgelopen jaren werd de behoefte aan een online platform steeds groter. Toen veel musea hun deuren dicht moesten houden vanwege Corona -maatregelen. “De wens voor een app was er al langer. Maar nu kwam alles samen,” meent Maartje Koelma (Communicatiemedewerker Collectie Overijssel).

Zo ging vorig jaar al de WO2 app live. Een app van Collectie Overijssel, vol verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Als gebruiker kies je zelf je route langs raket lanceerplekken of werkkampen en lees je over verzetshelden.

De app is inmiddels ruim 1200 keer gedownload en werd goed ontvangen in het onderwijs. Het succes van deze app was de aanleiding voor een groter collectief: Tijdreis Overijssel.

“We hopen dat het zowel kinderen als volwassenen aanspreekt om erop uit te trekken in Overijssel. Geschiedenis heeft ontzettend veel impact als je midden in het verhaal staat,” besluiten Marina en Maartje.

Benieuwd hoe u de waardevolle informatie uit uw organisatie als app kunt aanbieden? De specialisten van MapGear denken graag met je mee, laat hier je gegevens achter voor een vrijblijvend gesprek.

Maak kennis met GeoApps

Maak kennis met GeoApps tijdens een vrijblijvende demonstratie door één van onze experts en ontdek wat Geoapps voor uw organisatie kan betekenen.

Wij komen graag bij u op locatie, maar u bent uiteraard ook welkom in ons kantoor in Deventer. Laat uw gegevens achter of neem contact op met ons via 0570-74 60 70.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.